Hampaiden valkaisu — miten se tehdään ja kenelle se soveltuu?

Hampaiden valkaisu — miten se tehdään ja kenelle se soveltuu?

11 October 2021
 Kategoriat: Dentist, Blog


Hampaiden valkaisu on jatkuvasti yleistyvä esteettinen toimenpide, jonka avulla lähes jokainen voi palauttaa hymynsä luontaisen kirkkauden. Iän ja elintapojen aiheuttamat hammasluun värjäytymät voidaan puhdistaa joko kotikonstein tai suuhygienistin vastaanotolla. Oikein tehtynä toimenpide on vaaraton ja soveltuu lähes jokaiselle.

Miksi hampaat tummuvat?

Hammasluun väri vaihtelee ihmisillä jonkin verran luonnostaan; joillakin vain sattuu olemaan vaaleammat hampaat kuin toisilla. Huomattavasti suurempi vaikutus on kuitenkin ajan myötä tapahtuvalla hampaiden tummumisella. Tämä on luontainen prosessi, mutta elintavat vaikuttavat siihen suuresti. Esimerkiksi tupakointi ja kahvin, teen, punaviinin tai virvoitusjuomien nauttiminen värjäävät hammasluuta herkästi. Hampaiden värjäytyminen ei ole sinänsä terveydellä haitallista, mutta siitä aiheutuva esteettinen haitta voi tuntua monelle ikävältä. Tällöin hampaiden valkaisu voi olla hyvä ratkaisu.

Valkaisu kotikonstein

Hampaiden valkaisu onnistuu sekä kotikonstein että suuhygienistin vastaanotolla. Monilla elintarvikkeilla kuten kiivillä, kurkulla, leivinjauheella ja mansikalla on luontaisia hampaita valkaisevia ominaisuuksia, ja niitä voidaan käyttää tehokkaastikin tähän tarkoitukseen. Varsinkin internetissä liikkuu kuitenkin myös paljon hampaiden valkaisuun liittyvää puutteellista tietoa, joten kotikonstein valkaisua tekemään lähtevän on oltava tarkkana; väärin tehty hampaiden valkaisu voi vahingoittaa pysyvästi hammaskiillettä ja suun yleistä terveyttä.

Kotivalkaisun turvallisuuden takaamiseksi on tärkeää varmistaa, että suu on terve, hampaat ehjät ja ikenet hyvässä kunnossa, kun valkaisu aloitetaan. Valkaisumenetelmää valitessa on myös tärkeää luottaa alan ammattilaisen vahvistamaan tietoon tai vaikkapa luontaisten tuotteiden sijaan apteekissa myytäviin valkaisutuotteisiin. Parhaan varmuuden toimenpiteen turvallisuudesta saa kuitenkin kääntymällä alan ammattilaisen, suuhygienistin puoleen.

Valkaisu vastaanotolla

Vastaanotolla suuhygienisti aloittaa toimenpiteen arvioimalla suun yleisen terveyden ja hampaiden kunnon. Tämän jälkeen hampaiden pinnalliset värjäymät voidaan poistaa soodapuhdistuksella. Varsinainen hammasluun valkaiseminen tapahtuu levittämällä hampaiden pinnalle joko vetyperoksidi- tai karbamidiperoksidigeeliä, jonka annetaan vaikuttaa noin 30 - 40 minuutin ajan. Valkaisugeelin vaikutusta voidaan halutessa tehostaa UV-valolla tai laserilla.

Valkaisutuloksen pysyvyys toimenpiteen jälkeen on hyvin yksilöllistä. Sitä voi kuitenkin edesauttaa omilla valinnoillaan; välttämällä värjääviä ruoka-aineita ja huolehtimalla hyvästä suuhygieniasta. Tarvittaessa hampaille voidaan tehdä ylläpitovalkaisu — mutta aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua alkuperäisestä valkaisusta.

Kenelle hampaiden valkaisu soveltuu?

Hampaiden valkaisua ei suositella raskaana oleville naisille. Muuten hampaiden valkaisu soveltuu oikeastaan jokaiselle, kunhan suu on terve ja hampaat ehjät. Suuhygienistit tarjoavat usein myös valkaisukonsultaatioita, joissa hampaiden kunto ja valkaisun soveltuvuus arvioidaan. Esteettistä hammashoitoa ja hampaiden valkaisua tarjoaa esimerkiksi Hammaslääkäriasema Diana.