Korjaa puuttuva hammas hammasimplantilla

Korjaa puuttuva hammas hammasimplantilla

20 October 2022
 Kategoriat: Dentist, Blog


Hammasimplantti on keinojuurihammas, jolla voidaan korvata yksi tai useampi puuttuva hammas. Jos tarvetta on, sitä hyödyntäen voidaan rakentaa uudestaan vaikka koko hampaisto. Yhden hampaan puutoksessa implantti on erityisen hyvä valinta silloin, kun puuttuvaa hammasta ympäröivät hampaat ovat ehjät. 

Silloin kun hammas on irronnut näkyvältä alueelta, yksittäinen puuttuva hammas on vain lähinnä esteettinen ongelma, eikä vaikuta esimerkiksi purentaan. Hampaiden asettelusta riippuen puuttuva hammas voi aiheuttaa hankaluutta ruoan pureskelussa, ongelmia puheessa tai vaikeuksia saada hampaita pidettyä puhtaana. Implantteja tekevät erikoishammaslääkärit sekä suukirurgit, puuttuva hammas korjataan pääsääntöisesti yksityisellä hammaslääkärillä.

Hammasimplantti asennetaan paikallispuudutuksessa

Hammasimplantti koostuu kolmesta eri osasta, siinä leukaluuhun asennetaan keinojuuri, hammaskruunu sekä välikappale, joka pitää implantin tiukasti kiinni paikoillaan. Keinojuuren asentaminen on kirurginen toimenpide, jonka aikana hammaslääkärin potilaat saavat paikallispuudutuksen, joten toimenpide on lähes kivuton.

Jos potilas tarvitsee uudet hampaat koko ala- tai yläleuan alueelle, jokaista hammasta varten ei tarvita omaa keinojuurta. Silloin kokonaisen hammaskaaren kiinnitykseen toimii parhaiten 4 -6 tarkasti aseteltua keinojuurta, joiden päälle voidaan asentaa useampi hammaskruunu. Implanteilla saadaan aikaan lähes omia hampaita vastaava tulos, sillä hammaskruunun väri valitaan asiakkaan hampaiden oman värin perusteella ja kruunu hiotaan hammaskalustoon sopivaksi. Moni onkin ollut tyytyväinen hammasimplanttiensa ulkonäköön ja pysyvyyteen.

Myös hammasimplantit tarvitsevat jatkuvaa hoitoa

Hammasimplantti voi kulua ajansaatossa, joten se saatetaan uusia muutamaankin otteeseen. Koska hammasimplantti ei reikiinny, moni ajatteleekin että se ei tarvitse hoitoa, sen jälkeen kun se on kerran asetettu. Mutta jos implantista ja muusta suuhygieniasta ei pidetä huolta, voi implantin ympärille kehittyä esimerkiksi ientulehdus.

Parhaan hoitotuloksen takaavat tupakoimattomuus, huolellinen omahoito sekä yleisterveydestä huolehtiminen. Jos hammas on menetetty infektion vuoksi, on erityisen tärkeää, että tulehdukset ja tartunnat on hoidettu kuntoon ennen implanttien asettamista. Implanttihoidolle on olemassa muutamia esteitä, kuten sairauteen ja tulehduksiin liittyvät riskit. Runsas tupakointi ja huono suuhygienia ovat myös syitä implantin asennuksen estymiselle. Myös voimakas hampaiden narskuttelu voi olla esteenä hoidolle. Hammasimplantteja ei myöskään asenneta lapsille, koska lasten leuan sekä hampaiden kehitys ja kasvu ovat keskeneräisiä. Hammaslääkäriasema Diana tarjoaa implanttihoidot Helsingissä.